Freeedissä opetusmateriaaleja myyvä opettaja Anna Asikainen haaveilee nelipäiväisestä työviikosta. “Nyt kun olen huomannut, että materiaalien tekemisellä voi tienata, haave on tullut konkreettisemmaksi”, Asikainen sanoo.
Freeed.com on Suomen suurin opettajayhteisö, johon avattiin lukuvuoden alussa opetus- ja oppimateriaalien verkkokauppa, josta koulut ja opettajat ostavat materiaaleja. Anna Asikaisen materiaalit ovat saaneet opettajilta erinomaisen vastaanoton. Oma tyyli ei löytynyt ensiyrittämällä.
Anna Asikainen, kuka olet?
Olen ollut 10 vuotta opettajana ja alkuopetuksessa koko työurani. Koulutukseltani olen luokanopettaja. Olen Tampereelta kotoisin.
Myyt itse tekemiäsi oppimateriaaleja Freeedissä. Miten se on saanut alkunsa?
Kun Freeedillä avautui mahdollisuus myydä materiaaleja, malli kuulosti tosi helpolta ja halusin kokeilla myymistä ilman sen suurempia odotuksia. Olen uran alusta asti tehnyt itse materiaaleja omille oppilailleni. Freeedin löysin muutama vuosi sitten. Aluksi jaoin ilmaisia sisältöjä ja käytin niidenkin tekemiseen paljon aikaa. Joskus pohdin, että materiaalien tekeminen ja jakaminen olisi vielä mielekkäämpää, jos voisin saada siitä myös rahallista korvausta.
Julkaisit ensimmäisen myytävän materiaalisi syksyllä. Mitä siitä seurasi?
Ensimmäiset kaksi materiaalia olivat varhennettuun englantiin. Ne eivät olleet hittejä ja jäivät lähinnä omien oppilaitteni käyttöön. Kolmantena julkaisin äidinkielen materiaalin. Vaikka sitäkään ei myyty montaa kappaletta, sain siitä muutaman kannustavan palautteen. Hyvät palautteet rohkaisivat jatkamaan.
“WAU”, näitähän ostetaan! Halloweeen-paketin jälkeen julkaisin ympäristöoppiin Suomi-jakson ja se suorastaan räjäytti potin. Sitä myytiin sitten ihan todella paljon.
Missä vaiheessa huomasit, että materiaaliesi suosio kasvaa?
Kun halloween alkoi lähestyä, tein sillä teemalla materiaalin. Se oli ensimmäinen, joka lähti myymään todella hyvin. Sen myötä tuli tunne, että “WAU”, näitähän ostetaan! Sen jälkeen julkaisin ympäristöoppiin Suomi-jakson tehtäväpaketin ja se suorastaan räjäytti potin. Sitä myytiin sitten ihan todella paljon. Halloween-materiaali oli sillä tavalla käänteentekevä, että kun se meni hyvin kaupaksi, sen pohjalta oli hyvä lähteä miettimään samantyyppistä sisältöä jouluksi. Huomasin, että kun joulumateriaalitkin olivat tosi suosittuja, olin löytänyt oman tyyylini ja konseptin, joka vastaa opettajien tarpeeseen.
Mihin kaikkiin oppiaineisiin teet materiaaleja?
Ympäristöopin lisäksi teen lähinnä äidinkieleen ja matematiikkaan. Niiden suosio vaihtelee oppiaineittain. Esimerkiksi geometriaan tehtyä materiaalia myytiin heti julkaisun jälkeen vain vähän, mutta yhtäkkiä sen suosio on kasvanut. Lukuvuoden aika on olennainen tekijä ja vaikuttaa siihen, mitä materiaalia milloinkin myydään. Teen vain sellaisia materiaaleja, joihin minulta löytyy vankkaa sisältöosaamista ja kykenen seisomaan itse tekemäni materiaalin takana. Esimerkiksi kuudennelle luokalle en tekisi materiaaleja, koska en heitä opeta. Ympäristöopista on tullut “lempilapseni”. Teen siihen säännöllisesti uutta materiaalia ja niitä ostetaan paljon. Alkuopetuksen ympäristöoppiin ei kaikilla kouluilla ole varaa hankkia kirjoja ja opettajat kaipaavat tehtäviä opetuksen tueksi. Tuntuu hyvältä, että voin tuottaa niitä. Ne ovat myös löytäneet yleisönsä ja olen saanut paljon kiitosta ja positiivisia arvioita sisällöistä.
Mitä toiveita tai tavoitteita olet asettanut itsellesi?
Mulla on ollut haaveena nelipäiväinen työviikko jo ennen tätä materiaalien myyntiä. Nyt kun olen huomannut, että tällä materiaalien tekemisellähän voi tienata, niin se haave on tullut konkreettisemmaksi.
Omien oppimateriaalien luomisesta on tullut minulle sydämen asia. Seuraavaksi haluan laajentaa materiaalivalikoimaa siten, että opettaja pystyisi vetämään minun materiaaleillani koko vuoden ympäristöopin kaikki sisällöt. Siinä rinnalla voi toki olla vaikka joku digimateriaali, jos opettaja kokee sen tarpeelliseksi. Isojen kokonaisuuksien rinnalla myös italiaksi kääntäminen ja Freeedin Italian yhteisössä materiaalien julkaisu kiinnostaa, etenkin matematiikan materiaalien osalta.
Seuraatko myyntien kehittymistä tai pohditko tuotteidesi markkinointia?
Seuraan kokonaismyyntimäärää omalta tililtäni melko säännöllisesti. Myynti-ilmoituksien kilahdellessa sähköpostiin pysyn kärryillä siitä, mitkä materiaalit milloinkin myy.
Markkinointia teen lähinnä Instagramissa, jossa minulla on Anna Open luokassa -niminen tili. Julkaisut tavoittaa noin pari tuhatta opettajaa.
Huomaan, että sillä on jonkin verran merkitystä myyntiin, kun jakaa materiaaleista juttuja somessa. Mutta en halua montaa kertaa rummuttaa samaa materiaalia. En kuitenkaan halua, että oma tili muuttuu liikaa mainostamiseksi. Eniten tulee positiivista palautetta muilta opettajilta, jos minulla on materiaali käytössä omassa luokassa ja vinkkaan, että tämä matsku löytyy Freeedin verkkokaupasta.
Miten kehität itseäsi oppimateriaalien tekijänä ja myyjänä?
Seuraan ja pohdin paljon saamaani palautetta. Sitä tulee kivasti Instagramin kautta. Lisäksi Freeedin tuotearvioistakin tulee ideoita miten voin parantaa materiaaleja tulevaisuudessa. Ja tietysti kun hoksaan itse omassa luokassani, että jokin asia ei toimi, sitten tehtävää pitää muuttaa.
Lisäksi seuraan millaista materiaalia muilla Freeedin myyjillä on. Joskun nappaan muilta yksittäisiä ideoita, jos tuntuu, että joku juttu voisi toimia omassa materiaalissa.
Sadat opettajat ovat hankkineet tuottamiasi materiaaleja. Mitä vinkkejä antaisit muille materiaalien tekijöille?
Ajoitus ja tasaisesti uusien sisältöjen julkaiseminen on tärkeää. Itse lähden tekemisessä aina visuaalisuus edellä. Etenkin alkuopetuksessa visuaalisuus on olennaista. Siinä auttaa oma tyyli, joka tulee myös oppilaille tutuksi.
Infoa Freeedin verkkokaupasta
Kiinnostaako sinua myydä itse luotuja, alkuperäisiä opetussisältöjä Freeedin verkkokaupassa? Klikkaa tästä ja lähetä meille sisältöjäsi arvioitavaksi.
Katso, miten materiaalien myynti Freeedissä toimii: