Vuosi Englannissa teki aineenopettaja Sanna Komosesta intohimoisen oppimateriaalien tekijän.
Sanna Komonen on toiminut Janakkalan Tervakosken yhteiskoulussa historian ja yhteiskuntaopin aineenopettajana yli 15 vuotta. Siitä huolimatta alkava lukuvuosi jännittää. Viimeiset kaksi vuotta Komonen on opiskellut Pekka Halosen akatemiassa graafista suunnittelua.
- Tein englannissa aineenopettajan pätevyyden antavan PGCE-tutkinnon (postgraduate certificate in education), johon kuului paljon kenttäharjoittelua eri kouluissa ja omien ryhmien opettamista. Englannissa näin, kuinka opettajat tekivät paljon oppimateriaaleja itse. Kustantajien oppimateriaalit olivat vain resurssi muiden joukossa. Ei enää digitaalisuuden korostamista
Kollegoiden kannustava palaute sai Sanna Komosen kokeilemaan myös oppimateriaalien myymistä amerikkalaisen Teachers Pay Teachers -palvelun kautta.
- Minulla ei ollut suuria odotuksia, mutta kokemus oli kaikin puolin kiinnostava.
Ensimmäisestä kokeilusta on nyt kulunut viisi vuotta. Sittemmin moni asia on muuttunut.
- Koronavuodet korostivat jakamisen kulttuuria. Oli hienoa nähdä kuinka solidaarisia opettajat olivat toisilleen. Koronan jälkeen muutos on lipunut pois digitaalisuuden korostamisesta. Nyt halutaan ryhmäytymistä, hyvinvointia ja sosiaalisia taitoja. “En halua influensseriksi”
Sanna Komoselle oppimateriaalien tekeminen on itseilmaisun muoto, jolla on yhteys jaksamiseen opettajan työssä.
- En halua palata 1980–lukuun, jossa kaikki tekivät samaan aikaan samaa kirjasarjaa. En myöskään usko, että on sellaista kustantajaa, jonka kaikki materiaalit sopisivat kaikille opettajille. Oppimateriaalien tekeminen on itselleni myös hyvinvointikeino. Hyvin tehdyt, visuaaliset oppimateriaalit motivoivat niin itseäni kuin oppilaitani.
Komoselle oppimateriaalien tekeminen ja myyminen on jo arkipäivää. Näin ei ole kaikkien opettajien kohdalla.
- Osalle opettajista omien oppimateriaalien myyminen muuten kuin kustantajien kautta saattaa olla vielä vieras asia, mutta nuoremmalle polvelle alustataloudessa toimiminen on varmasti jo tutumpaa. Itse olen saanut myymisestä erittäin kannustavaa palautetta.
Monet oppimateriaalien tekijät kasvavat myös opetusalan vaikuttajiksi, influenssereiksi. Se ei kuitenkaan ole Sanna Komosen tie.
- En ole influensseri, enkä halua sitä. Se on minusta tylsää ja kuluttavaa. En halua pelata ikuista algoritmipeliä.
Opettajien tekemällä materiaaleilla tarve myös yläkoulussa
Sanna Komonen tekee sisältöä pääasiassa alakoulun ylimmille luokille, sekä yläkouluun. Suurin osa Freeedin myyjistä ovat vielä suuntautuneet alemmille luokka-asteille.
- Huomasin Teachers Pay Teachersistä, että opettajat, jotka olivat ajoissa liikkeellä saivat huomattavan edun alustalla muihin oppimateriaaleja myyviin opettajiin verrattuna. Siksi halusin lähteä ajoissa mukaan Freeediin.
Sanna Komonen on huomannut kuinka laadukkailla sisällöillä on tarve myös yläkoulun puolella.
- Opettajien luomaa materiaalia tarvitaan myös siksi, että vaikka Suomessa on todella laadukkaita oppikirjasarjoja, kustantamot eivät aina pysty reagoimaan riittävän nopeasti silloin, kun maailmalla tapahtuu jotain yllättävää ja oppilaille tarvitaan nopeasti ajankohtaisiin asioihin liittyvää sisältöä. Suurin osa kouluista ei myöskään pysty ostamaan joka vuosi uusia kirjoja oppilaille, minkä vuoksi laadukkaitakin oppimateriaaleja joutuu usein täydentämään muualta etsityllä päivitetyllä tiedolla. Tämä näkyy varsinkin omissa oppiaineissani yhteiskuntaopissa ja historiassa.
- Lukutaito ja keskittyminen näyttävät kulkevan myös heikompaan suuntaan. Siksi myös yläasteella tarjotaan yhä enemmän toiminnallisia sisältöjä alakoulun tapaan. Lisäksi me opettajat puhumme oppilaille paljon yrittäjyydestä. On hyvä, että meillä opettajillakin on siihen joku tuntuma.
Infoa Freeedin verkkokaupasta
Kiinnostaako sinua myydä itse luotuja, alkuperäisiä opetussisältöjä Freeedin verkkokaupassa?
Katso, miten materiaalien myynti Freeedissä toimii: