Vain kolmannes opettajista kertoo saaneensa työnantajiltaan ne oppimateriaalit, joita tarvitsee, selviää tuoreesta opettajakyselystä.
Oppimateriaaleista säästäminen on koulujen arkipäivää, selviää tuoreesta opettajakyselystä. Yli 70 prosenttia vastaajista kertoo oppimateriaaleihin kohdistuneista säästötoimenpiteistä. Kyselyn perusteella vaikuttaa yleiseltä, että tehtäväkirjat korvataan vihoilla tai katsomusaineisiin ei hankita lainkaan kirjoja.
Kyselyn toteutti opetusalan ammattilaisten digitaalinen yhteisöpalvelu Freeed.com. Kyselyyn vastasi 878 suomalaista opettajaa.
Kaikki oppimateriaaleihin liittyvät puutteet eivät selity säästöillä. Kyselyn mukaan vain kolmannes opettajista pystyy huomioimaan oppilaiden väliset taitoerot työnantajan hankkimilla materiaaleilla.
Opettajat tekevät itse materiaaleja, jotka sopivat paremmin esimerkiksi maahanmuuttajataustaisille oppilaille tai erityisopetuksen tarpeisiin, sanoo Freeed.com-palvelun toimitusjohtaja Heikki Rusama.
Helsingin Sanomat kirjoitti toukokuun alussa opettajasta, joka vertaili vanhoja koulukirjojaan nykyään opetuksessa käyttämiinsä. Opettaja havaitsi vaatimustason laskua. Sama havainto nousee esille myös kyselyssä.
Opettajien mukaan tekstit ovat lyhentyneet. Perustehtäviä kaivataan lisää. Monissa vastauksissa välittyy huoli oppilaiden taitotason heikkenemisestä, Rusama sanoo.
Itse ja omalla rahalla
Oppimateriaalien tekeminen itse tai muiden opettajien netistä löytyvien matriaalien hyödyntämien on kyselyn perusteella hyvin yleistä. Yli 90 prosenttia opettajista kertoo tehneestä itse oppimateriaaleja kuluvan lukuvuoden aikana. Omalla rahalla oppimateriaaleja ostaneita on kyselyn mukaan 40 prosenttia.
Oppimateriaaleja tehdään itse ja ostetaan omilla rahoilla myös niissä kouluissa, joissa ei ole säästetty. Opettajat käyttävät omaa rahaa oppimateriaaliostoihin säästääkseen omaa aikaansa, paikatakseen käytössä olevien oppimaterialien puutteita tai hakeakseen opetukseen vaihtelua, Rusama sanoo.
Kyselystä
Toukokuun lopulla toteutetussa kyselyssä kartoitettiin opettajien kokemuksia liittyen oppimateriaalien laatuun, tarjontaan ja hankintaresursseihin. Kysely oli suunnattu suomalaisille opettajille, jotka toimivat esiopetuksen, perusopetuksen tai sitä ylempien asteiden opettajina. Verkkokyselyyn vastaajia oli 878.
Vastaajista 64 prosenttia opetti alakoulussa ja yli puolella (56 prosenttia) oli työkokemusta 15 vuotta tai enemmän.
Kyselyn toteuttajajasta
Freeed.com on opetusalan ammattilaisten digitaalinen yhteisöpalvelu. Kuluvan lukuvuonna aikana palvelua on käyttänyt 44 000 suomalaista opettajaa.
Opettajat kertovat
Katkelmat poimittu opettajien avovastauksista.
“Pelkkä opetusmateriaali ei riitä mitenkään opettamiseen. Sosiaalisesta mediasta ja netistä etsin jatkuvasti hyviä vinkkejä opetukseen. Enkun oppikirjoissa kaipaisin enemmän mekaanista harjoittelua rakennenasioissa eli kielioppiasioissa.”
+15 vuotta työssä, alakoulu
“Varsinkin oppilaille, joilla on lukivaikeus tai yksilöllistettyjä aineita, monet oppikirjat ovat liian vaikeita. Samoin aivan yksinkertaisia perustehtäviä on liian vähän melkein kaikkien oppiaineiden materiaaleissa.”
5-9-vuotta työssä, yläkoulu
“Teen valtavasti omaa materiaalia, koska jotkut kirjat ovat liian vaikeita esim. Maahanmuuttajille.”
+15 vuotta työssä, erityisopetus
“Kun esimerkiksi kokeita tai tehtäväkirjoja ei ole, niin ne täytyy tehdä itse. Oman työn ohella tehdessä, ilman asiaan kuuluvaa ammattitaitoa, laatu todellakin kärsii.”
2-4 vuotta työssä, alakoulu
“Jotta oma työmäärä on hieman keventynyt (työtä on muutenkin todella paljon), olen ostanut omilla rahoilla materiaalia.”
5-9-vuotta työssä, alakoulu